information and advice

Tips van hoofdredder Tom

Dat je nog om hulp kan roepen wanneer je aan het verdrinken bent is een fabeltje. Hoofdredder Tom Cocle van de vrijwillige Blankenbergse kustreddingsdienst legt in deze video 'Hoe herken je mensen die verdrinken?' uit waarom dit onmogelijk is.

Bekijk hier ook de andere video’s die werden opgenomen voor de vier-reeks 'De Kust is veilig', waarin Tom Cocle ons tips geeft voor een veilige strandvakantie. De reeks werd uitgezonden door Vier in het najaar van 2017.

Weet je dat je kind kan verdrinken ook als het niet meer in het water ligt?

Dit heet secondary drowning of late of uitgestelde verdrinking. Dit doet zich voor als je kind al water binnenkreeg, doordat het bijv. bijna verdronk. Dit kan tot wel 48 uur na het binnenkrijgen van water ontstaan.
foto: screenshot uit https://youtu.be/qbZCZOxo5L8

Kwallen aan de Belgische kust

Iedere zomer duikt er er wel weer een artikel op in de media dat ons waarschuwt voor een massaal aanspoelen van kwallen aan onze kust. En dat is dit jaar (2017) niet anders zo lezen we in 'Opletten voor venijnige kompaskwallen aan onze kust'.
foto: de kompaskwal (VLIZ)

Waterveilig: voorkom ongevallen op en om het water

Opnieuw vinden we het bij onze noorderburen: Waterveilig is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en Reddingsbrigade Nederland  in samenwerking met Stichting Dutch Lifeguards en de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen onder toeziend oog van verdrinkingsdeskundige dr. J.L.M. Bierens.

Let op voor een 'mar de fondo' of een zware zeedeining!

We hadden het onder de rubriek 'press' reeds over een incident in Tenerife op 29/3/2017 waarbij twee mensen door een grote golf in zee werden gesleurd terwijl ze aan het zwemmen waren in een zeezwembad, en tenslotte verdronken. Een zware zeedeining of 'mar de fondo' komt vaak voor in Tenerife en kijklustigen die zich dan te dicht bij het zeewater bevinden, verliezen hierbij vaak het leven. Zwemmen onder deze omstandigheden in de zeezwembaden staat dan ook garant voor een dodelijke afloop zoals je in dit artikel kan lezen.

For a better understanding of rip currents...

For a better understanding of rip currents, you will find it interesting to read this article. It explains very clearly how rip currents form, where they occur, why they are such hazardous to beachgoers. Also interesting are the images on the site showing some different patterns different from those you usually see when looking for information about rip currents.

The image is of Dr. Wendy Carey, Delaware, Sea Grant