Bij drie recente dodelijke incidenten aan de Nederlandse kust ligt wellicht een mui aan de oorsprong.
03/08/2020
Naar aanleiding van drie recente incidenten die evenveel levens hebben geëist in de Noordzee, publiceert AD een artikel over de vijf grootste gevaren van de zee: muien, aflandige wind, zandbanken, een zoper en zeeschuim. . Bekijk zeker ook de video hoe je uit een mui ontsnapt.
(foto ANP)

Ook aan de Belgische kust komen muien voor maar als zwemmer die niet ervaren is met dit fenomeen, kan je die moeilijk herkennen. Daarom zwem steeds in bewaakte zones. De redders stellen die in buiten de muien.

Op zaterdagavond 11 juli raakte een 14-jarig Duits meisje vermist bij Ameland na met haar zus en haar vader in zee van de zonsondergang te hebben genoten. Ze dreven af door de sterke stroming. De vader deed zelf nog een reddingspoging maar kwam zelf ook in de problemen. Hij en zijn andere dochter wisten het strand te bereiken. Een zoekteam van de Landelijke Eenheid van de politie vond het stoffelijk overschot 6 dagen later in de Noordzee. Een schip van de KNRM heeft het naar het eiland gebracht.

Op vrijdag 31 juli rond 19:30 raakte een jongen van 15 jaar uit Den Haag vermist bij het strand de Zandmotor in Monster. Hij was met twee andere jongens aan het zwemmen toen ze door de sterke stroming in de problemen kwamen. De twee andere tieners konden uit het water worden gehaald, maar de 15-jarige jongen werd niet gevonden.  Zondag werd het lichaam van de jongen gevonden door wandelaars op het strand vlakbij de Zandmotor.

Volgens hulpdiensten en reddingsbrigades was vrijdag 31 juli de drukste stranddag van het jaar. De Reddingsbrigade Nederland rukte 177 keer uit langs de Nederlandse stranden. Daarbij werden 36 zwemmers die in de problemen kwamen uit het water gehaald. Acht van hen verkeerden in een levensbedreigende situatie.

In hetzelfde weekend op zondag 2 augustus gebeurde nog een incident welke het leven kostte aan een 37-jarige man uit Polen. Hij wilde drie kinderen uit het water helpen bij het Nood-Hollandse Julianadorp maar geraakte daarbij zelf in de problemen. De kinderen kwamen veilig uit het water, de man was spoorloos. Het lichaam van de man spoelde een klein uur na het opzetten van een omvangrijke reddingsactie aan op het strand. Hij werd nog gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht waar hij bij aankomst overleed.

(foto ANP)