Zijn er tegenwoordig meer kwallen en zelfs giftige algen aan de Belische kust?
30/06/2023

Op deze vraag antwoordt Jan SEYS, Afdelingshoofd Communicatie, woordvoerder, Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ):

 ‘Sea Watchers’ (het burgerwetenschapsinitiatief dat de toestand van de Noordzee opvolgt) heeft nog geen melding gemaakt dat er opvallend veel kwallen zouden zijn. Er zijn redelijk wat oorkwallen, maar dit is volstrekt normaal in deze periode van het jaar en met de warmte die we nu meemaken. De oorkwal is een soort die voor de mens niet netelend is, en dus ongevaarlijk. Anders is het met de kompaskwal die in volle zomer opduikt. Info over de kwallen die opduiken aan onze kust lees je hier.

 

Toch blijven we best alert gezien de hittegolven van de voorbije jaren – en de aanstormende El Nino – met alle mogelijke gevolgen van dien. Sommige kwallen kunnen inderdaad talrijk(er) worden bij hogere temperaturen.

 

De claim als zouden giftige algen voor de kust gemeld zijn, is een deels foutieve, deels overroepen reactie op het voorkomen van Noctiluca of zeevonk. Deze alg is vooral gekend vanwege haar bioluminescentie, het vermogen om licht te kunnen geven wat leidt tot sprookjesachtige taferelen ’s nachts. Zeevonk is momenteel inderdaad vrij talrijk aanwezig – typisch overigens voor deze periode van het jaar, na een week warm weer – en op diverse plekken op zee zijn ze als lange zalmroze slierten gemeld, of in het kustwater gezien bij het nachtelijk blauw oplichten. Deze alg produceert echter, in tegenstelling tot bepaalde andere soorten van ‘red tides’, geen toxines en is dus niet gevaarlijk voor de mens. Massale aanwezigheid kan wel verstorend werken op het andere leven in zee.

 

Bepaalde écht giftige toxische algen zijn bekend van warmere wateren, maar kunnen ook bij ons optreden als we verder evolueren in de richting van opwarmende zeeën.

 

Foto: oorkwallen (VLIZ)