Twee jonge Vlaamse zwemmers vermist aan Franse kust
14/09/2016
Hartverscheurend! Twee Vlaamse jongemannen van 21 jaar zijn verdrinken nadat ze in moeilijheden kwamen tijdens het zwemmen in zee in La Palmyre aan de Zuid-Atlantische kust in Frankrijk, zo lezen we op de website van De Redactie. Ze namen er deel aan het festival 'Roadsurfing' georganiseerd door de Belgische organisatie Route du Soleil.

De organisatie had zijn eigen redders en materieel mee. Deze slaagden er echter niet in de twee te redden en moesten zelf gered worden door hun collega's.

Meerdere zwemmers verkeerden in moeilijkheden, hoeveel is aanvankelijk niet duidelijk, Vijf werden er gered door de lokale brandweermannen, van wie er drie naar het ziekenhuis werden afgevoerd. Zij stellen het intussen wel. Uiteindelijk worden twee zwemmers vermist.

Op de website van De Redactie is te lezen dat een 'onderstroom' de jongemannen plots buiten de afgebakende zwemzone dreef.  Wellicht gaat het om muistromen (courants de baïnes), wat niet hetzelfde is als onderstroom. Het incident deed zich voor op het strand de La Coubre, welke bekend staat als gevaarlijk vanwege zijn muistromen.

De plaatselijke autoriteiten hebben de toegang tot de zee en het strand verboden tot het einde van het festival.

Een klacht werd ingesteld tegen de organisatie Route du Soleil...

Kunnen we stellen dat het ontbrak aan ernstig risk assessment vanwege Route du Soleil? Het onderzoek dat volgt, zal het uitwijzen. We blijven het herhalen. Onwetendheid bij toeristen, onderschatting of miskenning, soms bewust (om toeristen niet af te schrikken) of onbewust, van de gevaren en de risico's van de zee door de toeristische sector, kosten mensenlevens. Hoeveel slachtoffers door verdrinking moeten we nog betreuren/tolereren voor het tij wordt gekeerd?!


photo Lagazette.be