information and advice

zwemmen in de zee een goed idee?

De zomer staat voor de deur. Een warme zomer kondigt zich aan als we de trend van de laatste zomers bekijken. Een frisse duik in de zee is dan heel aantrekkelijk. Maar waar moet je allemaal op letten als je naar zee gaat?

Opfrissing veiligheidstips

Het is geen overbodige luxe nog eens te herinneren aan de veiligheidstips. Dit lijstje met do's en don'ts vind je terug op de website van het IKW. Bekijk zeker ook de filmpjes. Zie https://veiligaanzee.be/veiligheidstips .

Tips van hoofdredder Tom

Dat je nog om hulp kan roepen wanneer je aan het verdrinken bent is een fabeltje. Hoofdredder Tom Cocle van de vrijwillige Blankenbergse kustreddingsdienst legt in deze video 'Hoe herken je mensen die verdrinken?' uit waarom dit onmogelijk is.

Bekijk hier ook de andere video’s die werden opgenomen voor de vier-reeks 'De Kust is veilig', waarin Tom Cocle ons tips geeft voor een veilige strandvakantie. De reeks werd uitgezonden door Vier in het najaar van 2017.

Weet je dat je kind kan verdrinken ook als het niet meer in het water ligt?

Dit heet secondary drowning of late of uitgestelde verdrinking. Dit doet zich voor als je kind al water binnenkreeg, doordat het bijv. bijna verdronk. Dit kan tot wel 48 uur na het binnenkrijgen van water ontstaan.
foto: screenshot uit https://youtu.be/qbZCZOxo5L8

Kwallen aan de Belgische kust

Iedere zomer duikt er er wel weer een artikel op in de media dat ons waarschuwt voor een massaal aanspoelen van kwallen aan onze kust. En dat is dit jaar (2017) niet anders zo lezen we in 'Opletten voor venijnige kompaskwallen aan onze kust'.
foto: de kompaskwal (VLIZ)

Waterveilig: voorkom ongevallen op en om het water

Opnieuw vinden we het bij onze noorderburen: Waterveilig is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en Reddingsbrigade Nederland  in samenwerking met Stichting Dutch Lifeguards en de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen onder toeziend oog van verdrinkingsdeskundige dr. J.L.M. Bierens.