Advies m.b.t. zwemmen in Zuid-Afrika (ref.: website Buitenlandse Zaken België)

Men kan er niet voldoende aan herinnerd worden hoe gevaarlijk het is te zwemmen in zee is aan de kusten van Zuid-Afrika. Dank hiervoor ook aan Buitenlandse Zaken die in zijn reisadvies voor Zuid-Afrika (onder 'Gezondheid en hygiëne') duidelijk waarschuwt voor het risico op verdrinking en bijna-verdrinking in zee aan de Zuid-Afrikaanse kusten.
.
Zwemmen
Voorzichtigheid is sterk aangeraden wanneer u gaat zwemmen in Zuid-Afrika.

Vermijd in stilstaand water te zwemmen (risico op parasitaire infectie). Alvorens in een rivier te zwemmen dient men zich zeker te informeren bij de verantwoordelijken voor toerisme (gids, agentschap, informatiebureau) of hoteleigenaars.

Verraderlijke stromingen en hoge golven kunnen zwemmers meesleuren met mogelijke verdrinkingsdood tot gevolg. Het gebeurt ook dat haaien de kust onveilig maken. Het is ten sterkste aangeraden alleen gebruik te maken van bewaakte stranden en geïsoleerde stranden te vermijden.
Verdrinkingen of bijna-verdrinkingen komen regelmatig voor aan de Zuid-Afrikaanse kustlijn. Buiten getijdenstromingen en uitgesproken golven komen er ook muistromingen (rip currents) voor. Deze stromingen ontstaan door geulen die haaks op de kust staan en waar het water een hoge stroomversnelling heeft richting zee. Deze zijn gekend door de redders maar haast onzichtbaar voor de niet ervaren zwemmer.
Indien u in een muistroom terecht komt, zwem dan met de stroom mee tot deze minder wordt. De stroming is te krachtig om tegenin te zwemmen, (kans op uitputting en verdrinking). Zwem schuin weg en ga over de zandbanken terug naar de kant.
National Sea Rescue Institute Emergency Numbers; http://www.nsri.org.za/emergency-numbers/  .

Haaien, waaronder de grote witte haai, zijn aanwezig langs de hele Zuid-Afrikaanse kustlijn. Jaarlijks vinden er tientallen incidenten plaats, vaak met surfers en body-boarders. In de Kaap heeft de organisatie Shark Spotters (tel. : 078 174 42 44) een surveillance systeem en waarschuwingssysteem op poten gezet op meerdere stranden (waaronder Muizenberg).
Haaienaanvallen werden gemeld in Port St. Johns aan de Wild Coast.
De regio van Durban is omgeven door anti-haaiennetten in het merendeel van haar stranden.